A klímaváltozás hatása mára egyre több ember számára válik kézzelfoghatóvá. Az éghajlatváltozásban kiemelkedő a városok szerepe, a szakemberek szerint ugyanis az urbanizáció jelentős mértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a városfejlesztés során is egyre inkább előtérbe kerülnek a fenntarthatósági szempontok. A fenntartható városfejlesztés érdekében kulcsfontosságú az összefogás: mindenképpen szükséges a tudományos eszmecsere, az átlagember szemléletformálása, a politika támogatása illetve ezzel összefüggésben a megfelelő szabályozó eszközök kialakítása.

Az már jól látható, hogy a városok többsége jelenlegi formájában nem működhet fenntarthatóan. Szükség van városaink fizikai valóságának tudatos és tervszerű megváltoztatására, mert e nélkül nem lehetséges a környezeti, társadalmi, gazdasági szempontból fenntartható fejlődés elérése. A változtatáshoz pedig elengedhetetlen a jól átgondolt, aprólékos tervezés, amely tervekben a rövidtől a hosszú távig terjedő fejlesztési koncepciókat kell megfogalmazni.