Az egészségügyi problémák mindig kihívást jelentenek, különösen akkor, ha gyermekünk beteg lesz. Amikor a gyermekünk betegsége miatt kénytelenek vagyunk otthon maradni vele, gyermekápolási táppénzre leszünk jogosultak.

A táppénz igénylésének első lépése általában az orvosi igazolás beszerzése. Ez azt jelenti, hogy el kell vinni gyermekünket az orvoshoz, aki megállapítja a betegségét és kiadja az ehhez szükséges dokumentumokat. Az orvosi igazolás tartalmazni fogja a betegség diagnózisát, valamint az otthonmaradás időtartamát.

Miután megkaptuk az orvosi igazolást, fontos tájékoztatni munkáltatónkat a gyermekünk betegségéről és az otthonmaradás szükségességéről.

A gyermek után járó táppénz igényléséhez szükséges dokumentumok közé tartozik az orvos által kitöltött keresőképtelenségről szóló igazolás. Emellett fontos kitölteni a „Nyilatkozat a gyermekápolási táppénz megállapításához” nevű nyomtatványt is.

Az ellátás iránti kérelmet a foglalkoztatóhoz, egyéni vállalkozóhoz, mezőgazdasági őstermelőhöz, önfoglalkoztatóhoz esetén a székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró vármegyei kormányhivatalhoz, Budapesten pedig a Budapest Főváros Kormányhivatalához kell benyújtani.