A városok és települések idővel változnak és fejlődnek. Néha azonban szükség lehet a régi épületek és területek felújítására, hogy új életet leheljenek a város szívébe. Ezt a folyamatot nevezzük településrehabilitációnak, és nem csupán az épületek megújításáról szól. 

A városok és települések az emberek életének fontos részét képezik. Azonban az idő múlásával egyes területek elavulttá válhatnak, az épületek leromolhatnak, és a városi környezet általános minősége romolhat. A településrehabilitáció ezen változások ellen hat, és lehetőséget teremt arra, hogy a város újra kibontakozzon. Az új infrastruktúra, a megújult közösségi területek és az élhető lakóövezetek mind hozzájárulhatnak a város fejlődéséhez.

A településrehabilitáció számos előnnyel járhat. Először is, a városi területek vonzóbbá válnak a lakosok és a látogatók számára. A megújult terek és épületek új életet lehelhetnek a városba, és élénk közösségi életet teremthetnek. Emellett a rehabilitáció hozzájárulhat a környezetvédelemhez is, mivel a régi területek helyett a már meglévő infrastruktúra kihasználásával új projektek valósulhatnak meg.