A kékgalléros munkaerő kiválasztása kihívás elé állítja a munkáltatókat, hiszen a jelentkezők száma sokszor magasabb, mint amennyi munkavállalóra szükség van. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb jelölteket, néhány kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe vennünk a toborzási folyamat során.

Az álláshirdetés megfelelő megosztása elengedhetetlen a pályázók magas számú jelentkezéséhez. Az online állásportálok mellett használjunk más közösségi média platformokat, például a LinkedIn-t és a Facebookot is.

Ha megjelenik az álláshirdetés, azonnal el kell kezdeni a jelöltek keresését. Ne várjuk meg, hogy az összes jelentkező összegyűljön, mielőtt elkezdjük a válogatást. Azoknak a pályázóknak, akik hamar jelentkeznek, nagyobb esélyük legyen a kiválasztásra.

Az interjúk előtti vizsgálatok során fel kell mérni a jelöltek készségeit, képzettségét és személyiségét. Az alkalmazottak képeseknek kell lenniük arra, hogy teljesítsék a munkakörhöz szükséges követelményeket és feladatokat. Az interjúk során feltett kérdéseknek olyan kritériumokra kell vonatkozniuk, amelyek megfelelnek az állás elvárásainak.A szakmai tapasztalat nem minden, különösen a kékgalléros munkaerő esetében. Az olyan jelöltek, akik kevésbé tapasztaltak a szakterületen, de motiváltak és nyitottak az új dolgok megtanulására, gyakran kiváló munkavállalókká válnak.