Miért is olyan fontos, hogy az anyuka nyugodt és kiegyensúlyozott legyen a várandósság és a szoptatás ideje alatt? Talán kevesen tudják, de a kismama lelkiállapota és a tejtermelés között szoros összefüggés van: minél idegesebb az anyuka, annál kevesebb lesz az anyatej. És fordítva: a nyugalom és a kiegyensúlyozottság jótékony hatással van a tejtermelésre.

Ezért ha a leendő anyuka gyakran feszültnek, idegesnek érzi magát, érdemes lehet gyógynövényeket fogyasztania. Például a citromfű nyugtató, görcsoldó hatású, ráadásul ízletes tea készíthető belőle. Jó hír, hogy a citromfű tea terhesség alatt is fogyasztható, nincs semmilyen korlátozás sem várandósság, sem a szoptatás idején, így ezt a gyógynövényt bátran lehet alkalmazni.

Elkészítése egyszerű: 1 evőkanál szárított citromfüvet forrázzunk le 2,5 deciliter vízzel, majd lefedve hagyjuk állni 15 percig. Majd szűrjük le és már fogyaszthatjuk is. Ha egy picit édesebb ízre vágyunk, kevés mézzel ízesíthetjük. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy forró teába ne tegyünk mézet, várjuk meg ameddig picit kihűl, mert a méz értékes hatóanyagai ilyenkor megmaradnak.