Különösen kisgyermekes családokban fontos hangsúlyt fektetni a dolgozó szülőknek a munka magánélet egyensúly fenntartására. Sok édesanya már a gyermek 1-2 éves kora között visszamegy dolgozni, de az éjszakai ébredések, fogfájás, betegségek miatt nagyon megterhelő még ez az időszak. A legtöbb kisgyermek csak kb. 3 éves kor körül lesz megbízhatóan jó alvó. Ennek megkönnyítésére a szülő kérheti a munkarendjének módosítását (teljes munkaidős vagy részmunkaidős foglalkoztatásra áttérést), vagy távmunkavégzés engedélyezését, egészen a gyermeke nyolcéves koráig.

Az édesapák sokszor hajlandók többet dolgozni, hogy meglegyen a biztos bevétele a családnak ebben a bizonytalanabb időszakban, és őket nem védi munkaügyi szempontból semmi a munkahelyen. A jó teljesítmény érdekében hozott áldozat azonban a családi élet rovására mehet.

Nekik kedvező hír, hogy a baba születésekor járó apaszabadság egy új törvénymódosítás értelmében most megduplázódik, 10 napra emelkedik. Ezen felül bevezetik az ún. szülői szabadságot is, mely 3 éves korig jár 44 szabadnap formájában. Ezt a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban veheti ki, de csak csekély távoléti díj jár ezalatt.