Minden cég számára szükséges egy rövid és középtávú HR stratégia, hiszen a cég fejlődéséhez szükség van elegendő számú és megfelelő képzettségű szakemberre

De mit is tartalmaz egy ilyen stratégia? Például felméri a vállalat jövőbeli munkaerő igényét, ami attól függ, hogy a közeljövőben milyen fejlesztéseket szeretne megvalósítani a cég. Egy nagyobb üzembővítés például jelentős létszámbővítést tehet szükségessé, másrészről azonban egy olyan beruházás, ami az automatizmusra és a digitalizációra építve célozza a hatékonyság növelést, akár még csökkentheti is a szükséges munkaerő létszámát.

Tekintettel a számos gazdasági szektort érintő enyhébb vagy súlyosabb munkaerőhiányra, egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora lesz a cég munkaerőigénye 1-2 év múlva, hiszen ehhez akár már most el kell kezdeni munkaerőt toborozni, vagy ha ez nem megy, mert nem tudnak elég munkaerőt bevonni a munkaerőpiacról, akkor el kell kezdeni a cégben dolgozókat képezni, fejleszteni, hogy a cég jövőbeli elvárásainak megfeleljenek.