Minden munkavállalónak fontos, hogy tisztában legyen a munkaidővel kapcsolatos jogszabályokkal, hiszen ezek határozzák meg, hogy mikor és mennyi ideig kell dolgozniuk a munkaadó által biztosított keretek között. Habár a legtöbb helyen a napi 8 órás, heti 40 órás munkaidő beosztás a gyakorlat, sok helyen ettől jelentősen eltérnek, ami egyébként teljesen jogos a munkáltató részéről, hiszen a munkaidő beosztást a jogszabály szerint a munkaadó szabadon alakíthatja.

A Jobtain munkaerő kölcsönző oldalán hasznos tudnivalókat találhatunk a munkaidővel kapcsolatos szabályokról is. Alapvetően két fogalommal érdemes tisztában lenni: a munkaidő azt határozza meg, hogy mennyit kell dolgozni, a munkaidő beosztás pedig azt részletezi, hogy mikor kell ledolgozni.

A munkanap alapesetben egy adott naptári napot jelent, de a munkáltató által meghatározott megszakítás nélküli huszonnégy óra is lehet, ebben az esetben pedig a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra esik.