A visszamaradt leletek alapján már eddig is sokat megtudhattunk a Földünkön valaha élt őshüllőkről. Egy-egy frissen felfedezett dinoszaurusz csontlelet pedig mindig rengeteg új információval szolgál a paleontológusok számára.

Egy nemrég közzétett több, mint 10 éve tartó kutatásban Michael D’Emic amerikai paleontológus és kutatócsoportja a különböző dínók eltérő méretének okát vizsgálta, vagyis azt, miért nem minden dinoszaurusz T-rex? A Theropoda csoportba tartozó dinoszauruszok (mint például a Tyrannosaurus rex is) hüllőmedencéjű, két lábon járó állatok voltak. Az átlagos hosszuk 13 métert, a magasságuk több métert is kitett. Azonban e hatalmas méretekkel megáldott csoport tagjai között is találhatunk kisebb és nagyobb fajtákat. A kérdés az, mi okozhatta ezt? 

A rendelkezésre álló lábszárcsontokból megállapították, hogy a különböző fajok növekedési üteme eltérő volt. A csontnövekedési gyűrűk változatossága azt mutatta, a dínók egymástól eltérő növekedési stratégiákat alkalmaztak. Ez nagy valószínűséggel összefüggésben lehetett a rájuk ható evolúciós nyomással és a környezeti körülményekkel egyaránt.