A betegségek során érdemes gyógynövényeket használni, vagy az apiterápia segítségét hívni, mielőtt automatikusan a gyógyszerkészítmények után nyúlnánk. Az apiterápiás szerek nagyon jól alkalmazhatóak felső légúti megbetegedések kezelésében, illetve megelőzésében.

Most pont olyan idők járnak, amikor ezekre a természetes megoldásokra nagy szükség van. A méz C, B1, B2, B3 vitaminokat, flavonoidokat és karotinoidokat is tartalmaz. Antiszeptikus, enyhe nyugtató, köhögéscsillapító és sebgyógyulást segítő hatása van. A propolisz flavonoidokat, fenolokat, poliszacharidokat is tartalmaz. A méhek a kaptár kijárónyílásában torlaszt emelnek a propoliszból, a kaptárfalakat ezzel tapasztják össze és a sejtek belsejét is ezzel vonják be.

Ha a szervezetetek immunrendszerét szeretnétek felerősíteni, akkor pedig a méhpempő a tuti választás. Feltölti a szervezetet energiával, megszünteti a szülés utáni vérszegénységet, időseknél csökkenti a vérnyomást, véd az érelmeszesedés ellen, serkenti az anyagcsere folyamatokat és az immunrendszer működését.