Ugye mindenki emlékszik arra, hogy mekkora zűr volt az Agymenőkben a marsjáró járgányból? Nos, ilyen eszközök tényleg léteznek a valóságban is, de vajon mire használják őket?

A Perserevance marsjáró annyi oxigént tud előállítani, mint egy kisebb fa a Földön. A Perseverance helyszíni oxigénforrás-hasznosítási kísérlete oxigént volt képes előállítani egy kísérletben a marsi légkörből. A marsjáró 2021 februárja óta tartózkodik a vörös bolygón, különböző feladatokat teljesítve. Az eszköz jelenleg akkor, mint egy kenyérpirító, de későbbi változata jelentősen nagyobb lehet, folyamatosan működő egységekből állhat, amelyeket egy ember bevonásával indított küldetés előtt felküldhetnének a Marsra annak érdekében, hogy ott több száz fa kapacitásának megfelelő oxigént termeljenek, majd azt tárolják.

A szerkezet jelenlegi teljesítménye meglehetősen biztató, ám szükség van a finomhangolására annak érdekében, hogy a hajnali és alkonyi éghajlati viszonyok közt is jól működhessen. Ekkor ugyanis nagyon hirtelen hőmérsékletváltozások következnek be a vörös bolygón.