A munkakeresők és a munkavállalók hiába érzik biztonságban és előnyben magukat a munkaerőhiány miatt, ugyanis nem dőlhetnek hátra, fel kell készülniük rá, hogy a jövőben is szükségük lesz rá, hogy folyamatosan képezzék magukat.

Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke szerint az Európai Unióban százmillió felnőttet kell újra képezni 2030-ig. Az adat azt jelenti, hogy minden negyedik embert kellene újra képezni, ráadásul mindez természetesen hazánkat is érinti. Az FVSZ elnöke ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a nagy számú munkavállaló át- vagy továbbképzéséhez a digitális tananyag nyújthat legnagyobb mértékben segítséget. A betanított munkásoktól kezdve a technikusokon és a szakképesített dolgozókon át a diplomásokig több millió munkavállaló továbbképzése nagy feladat, melyhez fontos, hogy a tagállamok megfelelő képzési és finanszírozási modellt alakítsanak ki.

Az egyetlen akadály az lehet, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy a változásokat a képzések nem minden esetben képesek sajnos érdemben követni.