Az állásjelentkezésnél kihagyhatatlan egy jó kísérőlevél megfogalmazása és beküldése, mert ebből még több személyes előnyt és motivációt tudhat meg rólad a felvételiztető. Enélkül szinte nincs esélye annak, hogy a kiválasztásnál előnyre tegyél szert. Hasznos tippeket olvashatunk arról, hogy milyen egy jó motivációs levél, így most inkább a beküldés előtti lépéseket vesszük át.

Mivel minden céghez, minden jelentkezéshez külön személyre szabott levelet kell írni, illetve a fogadó félnek egyből látnia kell, hogy mi az a dokumentum, amit kapott, így fontos szépen elnevezni a file-t. Szerepeljen benne a küldő neve, a motivációs levél/kísérőlevél kifejezés és a dátum. Így könnyen kereshető is lesz a számítógépes mappában. Ilyen motivációs levél példa file név lehet: Kovacs_Istvan_kiserolevel_20230101.pdf.

Beküldés előtt egy helyesírási és érthetőségi, stilisztikai ellenőrzés is szükséges. Vagy némi idő múlva érdemes újra átolvasni a saját írásunkat, vagy még jobb, ha megkérünk valakit, aki leellenőrzi számunkra.