Bármilyen okból kifolyólag is szeretnénk más munkahelyen dolgozni, az biztos, hogy a réginél mindig jobbra vágyunk. Ez így természetes és „Aki keres, talál.” – tartja a mondás. A lehetőségek száma szakmáktól függően változik, de a munkaerőhiány a legtöbb szektorban valós probléma, így nagy eséllyel hatalmas lesz a választék. 

A munkakeresés és váltás érzékeny és sarkalatos pontja a bérigény kiszámítása. Az anyagiak kérdése legtöbbször már a jelentkezési folyamatban felmerül, de legkésőbb az interjún biztosan szóba jön. Senki nem helyezkedik el önszántából az előzőnél kevesebb bérért, de fontos, hogy a megadott igény reális legyen. 

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni a közelítő összeget, két dolognak érdemes utánajárni. Először is célszerű a saját kiadásainkat és tervezett költségeinket papírra vetni, hogy szám szerint kiderüljön, mennyit kell keresnünk minden célunk eléréséhez. Másodsorban fontos, hogy valós képünk legyen a terület bérezéséről. Ehhez az átlagkereseteket tartalmazó statisztikák is segítséget adnak.