Kisvállalkozások életében nagy siker, ha folyamatosan növekedni tudnak, és elérik a következő szintet a fejlődésben. Azonban a mérethez és forgalomhoz nem könnyű alkalmazkodni, ez ugyanis megkíván bizonyos változtatásokat a folyamatokat és a szervezetet illetően. Ennek hiányában a szervezet saját maga gátjává válhat a további fejlődés küszöbén, mert a folyamatok egyszerűen nem működnek hatékonyan.

A szervezetfejlesztés feladatát azonban érdemes külső szolgáltatóval elvégeztetni a vállalati vezetők számára, mivel ez egy külön szakterület. A külső szakavatott szemlélő pedig mindig objektívebben, lényegre törőbben látja meg a problémákat a szervezetben. Szakértő segítséggel elkészülhet a vállalkozás szervezetfejlesztési diagnosztikája, melyben jelentést kaphatnak az észlelt szervezeti problémákról, elakadásokról, továbbá fejlesztési javaslatokat is ezek kiküszöbölésére. 

A szervezetfejlesztés ezt követően egy projektként valósulhat meg, melyben igény szerint vezető szerepet vállal a szakértő, és ezáltal megtörténhet a folyamatok optimalizálása, a munkakörök átszervezése.