Az ideális kolléga megtalálása nem könnyű feladat. A megtartása pedig manapság még nehezebb. Sok munkaadó küszködik ezzel a problémával és a statisztikai adatok alapján a helyzet a jövőben fokozódni fog. Emellett ráadásul a magyar munkaerő létszáma egyre kevésbé képes kielégíteni a hazai igényeket. A hiány már jó ideje megfigyelhető, amire a tapasztalatok alapján a külföldi munkaerő kölcsönzés hatékony megoldásnak bizonyul.

A folyton változó jogszabályi háttér és az út közben esetlegesen felmerülő problémák miatt a foglalkoztatók egy része ódzkodik a külföldi munkaerő alkalmazásától. Ez az alaptalan félelem végső esetben veszélybe is sodorhatja a vállalkozások működését, tehát húsbavágóan fontos a téma mögé nézni.

A külföldi munkaerő alkalmazása mellett számos érvet találunk. Általánosságban lojális, szorgalmas munkaerőnek számítanak. A keletről érkezők angolul kommunikálnak, a határhoz közeli térségekből pedig nem ritkán magyarul is beszélő dolgozók jönnek. Az azonnali munkaerőpótlás e módja csökkenti a magas fluktuációt és növeli a cégek versenyképességét.