A fővárosba naponta több százezren érkeznek az agglomerációból. A kiköltözők számának növekedésével együtt pedig mindennaposak a torlódások a főváros főbb útvonalain.

A közlekedési nehézségeket hivatottak enyhíteni a közelmúltban bemutatott tanulmányok, amelyek új főútvonalakat, Duna-hidakat terveznek a helyzet megoldására. Az új közlekedési lehetőségek nagy népességű városrészeket fognak összekötni, és gyorsabb közlekedést tesz majd lehetővé például a 3. és a 4. vagy a 9. és 11. kerület között. Ráadásul nem csak autóval, hanem villamossal vagy akár kerékpárral is, hiszen az új közlekedésfejlesztési projekteknek már mindig része a kerékpáros és közösségi közlekedés korszerűsítése, illetve az útvonalhálózat bővítése is.

A fejlesztések az integrált településfejlesztési stratégia részeként olyan távlati megoldásokat tartalmaznak, amelyek jelentősen javíthatják a városlakók életminőségét. Itt nem csak kényelmi kérdésről van szó, hiszen a dugóban töltött órák pénzben is kimutatható veszteséget okoznak nemzetgazdasági szinten is. Így a közlekedésfejlesztés több szempontból is kiemelt jelentőségű beruházás.