A Földbe csapódó idegen égitestek az idők során rengeteg sci-fi és drámai alkotást megihlettek már. A képzelet alapját valószínűleg a dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida incidens adta, és ez jó alapja a különböző apokaliptikus forgatókönyveknek is. Ilyen események természetesen a valóságban is megtörténhetnek, de az esélyük elenyésző. A fejlett csillagászat ma már előre meg tudja jósolni, hogy kell-e félnünk egy-egy űrben keringő kisbolygó, meteorit vagy akármilyen szilárd testtel való ütközéstől. 

2023 februárjában a La Palma-i Csillagvizsgáló munkatársai észlelték azt a körülbelül 45-100 méteres, 2023DZ2 névre keresztelt kisbolygót, amely szokatlanul közel haladt el a Föld mellett. A kisbolygó a Föld-Hold távolság kevesebb, mint felénél haladt el mellettünk, és a jelenség Magyarországról is látható volt.

Ritka csodára bukkantak a Balatonnál, ugyanis a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló szakcsoportjának 2023 március 25-én sikerült felvételt készítenie az elhaladó 2023DZ2 űrszikláról. A 30 másodperces expozícióval készült fénykép nagy szenzáció, amely megörökítette a kisbolygó által húzott hosszú csíkot is.