A felnőttképzéssel foglalkozó vállalkozások számára nagy kihívást jelentett a jogszabályi környezetnek való megfelelés, vélik a felnőttképzés hazai szakértői. A szakemberek elmondása szerint ugyanis többféle jogszabály élt egymás mellett, ráadásul létezik külön felnőttképzési törvény és külön szakképzési törvény is, így arra is kell figyelni, hogy a cég tevékenysége alapján melyik jogszabályt kell követni. 

A felnőttképzés minden olyan képzés, amely nem tartozik a közoktatás hatáskörébe, és amely tevékenység lényege a célzott kompetencia fejlesztés.

Szerencsére léteznek szakmai szervezetek, amelyek a felnőttképző intézmények számára iránymutatást adnak többek között a jogszabályi megfelelés kérdésében is. A szakma kimagasló képviselőit tömöríti például az FVSZ, a Felnőttképzők Szövetsége. A szervezet célja, hogy összefogja a színvonalas, magas minőségű képzések iránt elkötelezett intézményeket. Szolgáltatásai állandó támogatást, segítséget adnak a felnõttképzők mindennapi tevékenységéhez, ezzel pedig biztosítják a folyamatos minőségi szakmai munkát.