Amikor egy településen fejlesztési célok megvalósítását tervezzük, nemcsak az ötletek és elképzelések fontosak, hanem az is, hogy kihez kell fordulni azok megvalósításához. A településfejlesztés komplex folyamat, és számos szereplő bevonását igényli. 

A várostervezők és építészek azok, akik segítenek a város vagy település tervezésében és kialakításában. Ők felelnek az infrastruktúra, az épületek és a közösségi terek tervezéséért. A megfelelő várostervezők kiválasztása fontos, hogy a településfejlesztés harmonikusan és hatékonyan valósulhasson meg.

Az önkormányzati szakemberek és városi tisztviselők kulcsfontosságú szerepet játszanak a településfejlesztés tervezésében és végrehajtásában. Ők azok, akik ismerik a helyi jogszabályokat és rendelkeznek azokkal az információkkal, amelyek segíthetnek a projektek engedélyezésében és finanszírozásában.

A településfejlesztés sikeréhez elengedhetetlen a lakosság bevonása és a közösségi részvétel. A közösségi részvétel szakemberei segítenek a lakosság véleményének és igényeinek összegyűjtésében, és ezen információk alapján tervezik a projekteket. Ők hozzájárulnak a fejlesztések elfogadottságához és sikeréhez.