A szívbetegségek közül vannak súlyosabb, életveszélyes állapotok, és vannak enyhébb tünetekkel kezdődő, fokozatosan kialakuló zavarok, melyek korai felismerése megelőzhetővé tenné a nagyobb baj bekövetkeztét. Ilyen árulkodó jel lehet a szívdobogásérzés, mely zavaró tünetként valamilyen nagyobb fizikai vagy lelki megterhelés esetén jelentkezik. A szívdobogás ilyenkor lehet szabályos, de szabálytalan is, utóbbit nevezik extraszisztolénak, mely már fájdalommal is járhat. A fibrilláció pedig a pitvar szabálytalan összehúzódása, remegése, mely általában érelmeszesedés következménye az időskorúaknál. 

A CBD, azaz a kannabidiol alkalmazása szívritmuszavarban is segítségünkre lehet: különösen jótékony hatásúnak bizonyult a szorongással és gyulladással összefüggésben lévő pitvari fibrillációban és az érelmeszesedésben szenvedők esetében.

A CBD olaj szívbetegség megelőzése érdekében teljes spektrumú formájában javasolt étrendkiegészítő, amit hosszú távon kell szedni, de mindig kis dózissal kezdve. Más szívgyógyszerek alkalmazása esetén az orvossal feltétlenül egyeztetni kell szedéséről.