Az utóbbi pár évben a megszokottnál is nagyobb ütemben emelkedtek az ingatlan árak a nagyvárosok vonzáskörzetébe tartozó kertvárosias részeken. Ennek okait körbejárva számos tényezővel találkozhatunk.

Az első áremelkedést a 2015-ben bevezetett CSOK, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény okozta, ami a következő pár évben egyre több könnyítés következtében egyre szélesebb jogosultsági kört érintett, és így szépen beépült az ingatlan árakba. A maximálisan kapható 10 millió forint szépen látható lett a telekárakban és a kész lakás árakban is.

Ezt követte 2020-tól a Covid-járvány hatásaként az erőteljesen megnövekedő igény a kertes, privát szférával, de mégis jó közlekedéssel rendelkező ingatlanok iránt. Megindult tehát az urbanizáció ezen formája, ami által az elővárosok gyakorlatilag megkétszerezték az értéküket. A távmunka elterjedésével az az értelmiségi réteg, akinek a szükséges forrása is rendelkezésre áll, végre megtehette, hogy elhagyja a zsúfolt belvárost. Nem kizárt ugyanis, hogy újabb rendkívüli helyzetekre, járványokra kell felkészülnünk.