Egy jól megírt és szépen szerkesztett önéletrajz jó alapot biztosít munkakeresés során. A személyes adataidat, szakmai képzettségedet és korábbi munkatapasztalataidat felsorakoztató dokumentum valójában a kapcsolatfelvétel és a bemutatkozás első lépése. Ha még sosem írtál hasonlót vagy nem kezeled profi módon a szövegszerkesztő programokat, itt van pár egyszerű tipp a kezdéshez. 

Nem kell mindig a nulláról indulni. Számos minta önéletrajz kering az interneten, kiindulási alapnak ezek is megfelelőek. Az önéletrajz első elemei a személyes adataid és egy jól megválasztott, professzionális hatást keltő saját fénykép legyenek. A név és lakóhely mellett mindig szerepeljenek az elérhetőségeid is. Ezután jöhet a korábbi munkahelyeid felsorolása időrendi sorrendben visszafelé. Itt pár mondatban ki lehet részletezni, hogy pontosan mi volt a feladatod és milyen kompetenciákra tettél szert.

Zárásként felsorolhatod az iskolai végzettségeidet, hogy van-e jogosítványod vagy különösebb hobbid és milyen szakmai vagy egyéb tanfolyamokon vettél már részt.