Az anyává válás minden nő életében meglehetősen kimerítő életszakasz. A kis jövevényről való gondoskodás egy kismama minden energiáját felemészti. A jó értelemben vett aggódás és törődés mellett sokszor teljesen kimarad a saját magukra fordított idő és pihenés, pedig nem árt erre is odafigyelni.

A baba és a mama érdekét is szolgálja a zavartalan, békés környezet. Ha a természet adta lehetőségek között keresgélünk, számos olyan gyógynövényt találunk, melyek kockázatmentes részei lehetnek a kiegyensúlyozott mindennapoknak. 

A citromfűből vagy levendulából készült nyugtató tea szoptatós anyáknak ideális. Előbbi szárított leveleiből, utóbbi virágaiból kell forrázatot készíteni és napi 3 alkalommal, lehetőség szerint étkezések előtt fogyasztani. Illóolajaik révén görcsoldó hatásúak, így nyugtatóan hat az idegekre. A két gyógynövény fele-fele arányban keverve is alkalmazható. Azt azonban fontos tudni, hogy az anyatejben megjelenhetnek a hatóanyagok, tehát, ha fennáll az árvacsalán félék allergiája a családban, alkalmazásuk nem javasolt.