A fenntarthatóság kérdése ma már átszövi az életünk és a gazdaság minden területét. Ugyanis mára minden kétséget kizáróan kiderült, hogy közel vagyunk ahhoz a szinthez, amikor a klímaváltozás folyamata már nem lesz megfordítható, és drasztikus hatásokkal kell szembenéznünk.

A fenntarthatóság kérdése azért fontos és időszerű a városok esetében is, mert egyre több és egyre nagyobb lélekszámú városok jönnek létre, és a modern városok környezetre gyakorolt hatásai nagyon jelentősek, valójában a klímaváltozás egyik legjelentősebb okozói.

A Városfejlesztés Zrt. szakértőinek célja, hogy olyan fenntartható városok jöjjenek létre, amelyek lakói élhetőbb és egészségesebb környezetben élhetnek. Ennek a változásnak gazdasági, környezeti és társadalmi előnyei is vannak, amelyek kézzel foghatóak ott, ahol megvalósultak a fenntarthatóságot célzó fejlesztések. A városok fejlődése jelentős hatással lesz az egész bolygó népességének jövőjére, életminőségére. A városok fejlődésének fontosságát mutatja, hogy külön tudományág, az urbanisztika foglalkozik a kérdéskörrel.