Zsúfoltság, túlnépesedés, zajterhelés, környezetszennyezés, csökkenő zöldfelületek… Néhány égető probléma, amivel meg kell küzdeni a nagyvárosokban. A kihívások pedig a városok méretének növekedésével egyre csak fokozódni fog, márpedig a tendencia egyértelmű: egyre több ember él egyre nagyobb városokban világszerte. 

Ez a trend, vagyis az urbanizáció, a városi népesség arányának növekedése pedig nem csak a városi népesség problémája. Ugyanis a városok jelentős mértékben okozói a klímaváltozásnak, így a városok fenntartható működtetése korántsem csak a városlakók érdeke. A fenntartható működés kialakításához szerencsére egyre több technológiai eszköz és innováció áll rendelkezésünkre. Ha ezeket bevezetjük, akkor számottevően javíthatók a városi emberek életkörülményei, miközben a városok környezetre gyakorolt hatásait is mérsékelni tudjuk. 

Az urbanizáció a 21. század egyik fő trendje, ezért ennek hatásaival hosszú távon kell számolni, ezért olyan fontos, hogy mielőbb hatékony megoldást találjunk a városok tipikus problémáira.