Charles Darwin neve szinte mindenkinek ismerős lehet, aki a tudomány és biológia világában járatos. Darwin nevéhez fűződik az evolúciós elmélet, amely forradalmi módon megváltoztatta a tudományos gondolkodást.

A 19. század közepén, amikor Darwin megfogalmazta az evolúciós elméletét, hogy az élőlények fajai folyamatosan változnak és alkalmazkodnak környezetükhöz, forradalmi volt. Az evolúció lényege az, hogy az élőlények az idő során genetikai változásokon mennek keresztül, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jobban illeszkedjenek a környezetükhöz. Ez a folyamat lassú és hosszú távon zajlik, de a végén hatalmas változásokhoz vezet.

Charles Darwin az „A fajok eredete” című könyvében részletesen bemutatta az evolúciós elméletét. A legfontosabb megállapítása az volt, hogy a természetes szelekció, vagyis a környezeti nyomás miatt a jobban alkalmazkodó egyedek jobb eséllyel hagyják hátra a génjeiket a következő generációk számára. Ennek eredményeképpen az egyedek tulajdonságai idővel változnak, és ez az evolúció motorja.

Darwin evolúciós elmélete ma már nem csak elmélet. Az évtizedek során rengeteg tudományos kutatás és bizonyíték támasztotta alá, hogy az evolúció valós jelenség. A genetika, az ökológia és a fosszilis leletek mind rávilágítottak az evolúció nyomaira, és támogatják a fajok közötti közös őst bizonyító elképzeléseket.