A területfejlesztés az egyik legfontosabb eszköz a városi és vidéki területek fenntartható fejlődésének elősegítésében. 

A stratégiai tervezés alapvető fontosságú a területfejlesztés folyamatában. Ez a folyamat a hosszú távú célok meghatározásával kezdődik, amelyek a terület fejlesztését szolgálják. A stratégiai tervezés segít a városoknak és régióknak az erőforrásaik hatékony felhasználásában, a gazdasági fejlődés ösztönzésében, a közösségi infrastruktúra fejlesztésében és a fenntartható környezet kialakításában.

A településrendezés az épített környezet tervezésével és szabályozásával foglalkozik. A területfejlesztés során fontos a városi területek funkcionális kialakítása és a megfelelő földhasználati politika alkalmazása. A településrendezés segít a városoknak kialakítani az optimális lakó- és munkahelyi területeket, a közösségi terek és zöldövezetek megfelelő arányát, valamint a kultúrális és gazdasági központok elhelyezkedését.

A közösségi részvétel kiemelkedő fontosságú a területfejlesztésben. A helyi lakosság bevonása és véleményének figyelembevétele lehetővé teszi, hogy a fejlesztési tervek és döntések a valós igényekre épüljenek. A közösségi részvétel révén a helyi lakosok aktív szereplőkké válnak a fejlesztési folyamatban, és hozzájárulnak a területükkel kapcsolatos döntések meghozatalához.