A területfejlesztés olyan folyamat, amely átalakítja a természetet és befolyásolja a környezetünket. Ezáltal számos környezeti hatás keletkezik, amelyeket érdemes megvizsgálni és megérteni. Az emberek azonban nemcsak negatív hatásokat hoznak létre, hanem lehetőséget is kapnak arra, hogy harmonikus és fenntartható kapcsolatot alakítsanak ki a természettel.

A területfejlesztés környezeti hatásai széles skálán mozognak. Az építészet és az infrastruktúra fejlesztése általában járhat erdőirtással, talajerózióval és vízszennyezéssel. Ezért fontos, hogy a tervezés során figyelembe vegyük az ökológiai érzékenységet és a környezetvédelmi szempontokat. A megfelelő tervezés és a zöld technológiák alkalmazása lehetővé teszi, hogy minimalizáljuk a negatív hatásokat és elősegítsük a fenntartható fejlődést.

A területek fejlesztésének azonban pozitív hatásai is vannak a környezetre. A helyes tervezéssel és a fenntartható gyakorlatokkal lehetőség nyílik a természet helyreállítására és megújítására. Például a városi zöldövezetek létrehozása és a természeti élőhelyek rehabilitációja segít az ökoszisztémák diverzitásának megőrzésében és a biodiverzitás növelésében. Ezenkívül a megújuló energiaforrások és az energiatakarékosság bevezetése csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.