Hazánkban korábban ritkán tapasztalt lendületet vett a településfejlesztés, köszönhetően a kedvező gazdasági környezetnek és a nagy arányú támogatásoknak. A jövő azonban már tartogathat kihívásokat, amelyekre választ kell adniuk a hazai településeknek.

Az egyik legfőbb kihívást a klímaváltozás hatásai jelenthetik a jövőben, amely alapvetően befolyásolja majd a következő évtizedekben a városok, települések élhetőségét. Elég csak a legutóbbi nyarak hőhullámaira gondolnunk.

Ezért a településfejlesztés során mindenképpen foglalkozni kell az éghajlatváltozással, mint tényezővel. Fontos, hogy minden településen kiemelt figyelmet kapjanak a ’zöld fejlesztések’, legyen szó akár a városi környezet zöldebbé tételéről, akár a közlekedés fejlesztéséről vagy például a középületek energiahatékonyságának javításáról. Egy jó településfejlesztési terv figyelembe veszi a gazdasági hatások mellett a társadalmi és környezeti szempontokat is, és igyekszik választ adni mindhárom területen jelentkező kihívásokra.