A munkaerőhiány egy olyan probléma, amellyel sok munkáltató szembesül a jelenlegi munkaerőpiaci környezetben. A kékgalléros munkaerő, vagyis a fizikai munkát végző munkavállalók iránti kereslet meghaladja a rendelkezésre álló kínálatot. Ez azt eredményezi, hogy a munkáltatóknak nehézségeik adódnak a megfelelő munkaerő megtalálásában és betöltésében.

Az egyik kihívás a munkaerő megtartása. A hiány miatt a verseny nagyobbá válik a képzett munkavállalókért, és más vállalatok könnyen elcsábíthatják őket jobb fizetéssel vagy kedvezőbb munkakörülményekkel. Ezért a munkáltatóknak fontos feladatuk a dolgozóik elkötelezettségének fenntartása, például a versenyképes bérek és a fejlődési lehetőségek biztosítása révén.

A másik kihívás az új munkaerő toborzása és kiválasztása. A hiány miatt a munkáltatóknak aktívabban kell keresniük és vonzóbbá kell tenniük a kékgalléros munkavállalók számára a pozícióikat. Ez lehetőséget teremt az innovatív toborzási módszerekre, például a közösségi médiára és az iparág specifikus hálózatokra támaszkodva. Emellett a munkáltatóknak rugalmasabbá kell válniuk a kékgalléros munkaerő igényeinek kielégítésében, például a munkaidő rugalmasságával vagy a munkakörülmények javításával.