Ha év közben váltunk munkahelyet- mint ahogy legtöbb estben ez így történik – akkor az új munkahelyen igényelhető szabadságoknál figyelembe kell venni több tényezőt.

Általános tévhit, hogy a próbaidő alatt – ami alapesetben maximum 3 hónap lehet- a dolgozó nem mehet szabadságra. Valójában a törvény szerint nincs ilyen restrikció, így a munkaadóval történő megegyezés kérdése, hogy ezalatt is kiad-e szabadságot.

A munkába állás után részarányosan kell meghatározni az adott évre fennmaradó időszakra, hogy mennyi szabadság jár a munkavállalónak. Itt figyelembe kell venni az alapszabadságot, az életkor után jár pótszabadságokat, esetlegesen a gyermekek után járó pótszabadságot. 

Betegszabadságra évente 15 napot lehet igénybe venni orvosi igazolás alapján, erre az időszakra a teljes fizetés jár. Ennél több betegség, illetve a gyermekek betegsége esetén ápolási napokra csak táppénz kérhető, ami 70%-os fizetést jelent.

Általánosságban elmondható, hogy a szabadságot a megkezdés előtt 15 nappal kell igényelni, és évente 7 napot mindenképpen a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.