Az urbanizáció folyamata az utóbbi évtizedekben rohamosan növekszik világszerte, és egyre több ember költözik városokba. Ezáltal megjelennek olyan kihívások, mint az infrastruktúra fejlesztése, a lakhatási lehetőségek biztosítása és a környezetvédelem. A fenntartható urbanizáció fontos megoldást jelent ezekre a kihívásokra.

A fenntartható urbanizáció olyan városfejlesztési megközelítés, amely figyelembe veszi a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontokat annak érdekében, hogy hosszú távon fenntartható városokat hozzon létre. Ennek során fontos szerepet kapnak az alábbi tényezők:

A fenntartható városfejlesztés során kiemelt fontosságot kapnak a környezetvédelmi szempontok. Ez magában foglalja a zöld területek megőrzését és bővítését, az energiatakarékos megoldások alkalmazását, valamint a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó intézkedéseket.

A fejlesztéseknek fontos része a gazdasági hatékonyság. Ez magában foglalja az infrastruktúra fenntartható fejlesztését, a gazdasági növekedés ösztönzését, valamint a munkahelyteremtést és a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentését.

A fenntartható városokban fontos, hogy minden lakosnak egyenlő esélyei legyenek a boldog és egészséges életre. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a lakhatás biztosítására, az oktatási és egészségügyi intézmények fejlesztésére, valamint a társadalmi összetartozás és befogadás erősítésére.