A modern társadalmakban a településfejlesztési stratégia létfontosságú az életminőség javítása és a fenntartható városi fejlődés előmozdítása érdekében. Az emberek életének jelentős része városi környezetben zajlik, és ezért fontos, hogy a városok jól megtervezett és célzott fejlesztéseket valósítsanak meg. A településfejlesztési stratégia olyan tervezési dokumentum, amely hosszú távú célokat és iránymutatásokat határoz meg, hogy a városok élhetőbbé, fenntarthatóbbá és prosperálóbbá váljanak.

A városok folyamatosan változnak, és a fejlődésnek időben rugalmasnak kell lennie. A településfejlesztési stratégia kijelöli a hosszú távú célokat és irányokat, amelyekhez a város fejlődése igazodhat.

A városi fejlődéshez szükséges erőforrások, mint például a területek, az infrastruktúra és a pénzügyi források korlátozottak. A stratégia segít ezeket az erőforrásokat hatékonyan felhasználni, elkerülve a szükségtelen pazarlást.

A településfejlesztési stratégia az ökológiai, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság elérésére törekszik. A fejlesztési projekteknek hozzájárulniuk kell a környezeti terhelés csökkentéséhez és a közösség jólétének javításához.